VANNKRAFT - REN ENERGI

 

Hovedside

Fakta

Historie

Vannsalg

Historiske snutter

Jubileumsboka

Linker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyssefaldenes Administrasjon
5770 Tyssedal
Telefon:

(+47) 53 65 30 00
Telefaks:

(+47) 53 65 30  01
E-post: firmapost@tyssefaldene.no

Jubileumsboka er å få kjøpt blant anna på Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum for kr 350,-.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FORORD

  Historien skrives og leves av mennesker. Historien om Aktieselskabet Tyssefaldene er ikke noe unntak. Og det var noe av dette administrerende direktør Karstein Bremnes ønsket å legge vekt på da han ga oss mandatet for å fortelle selskapets 100 årige historie.

For oss forfattere ble oppdraget et møte med mennesker og den delen av lokalsamfunnets historie som de og deres liv forteller. Det ble et møte med en historie som det er all grunn til å være stolt over å være en del av. Men historien er også en utfordring for nåtidens generasjoner, en utfordring som består i å videreføre det beste av det som er overlevert, videreutvikle det og så igjen overlevere lokalsamfunnet til kommende generasjoner enda litt bedre.

Tyssefaldenes historie er ikke bare en historie om et kraftselskap, det er like mye en historie om et helt samfunn.  Og det er Norges historie de siste 100 år i miniatyr. Fra overgangen fra bondesamfunn og turistsamfunn til industrialiseringen, til de store kraftutbyggingsprosjektene. Det er historien om grunnfjellet i norsk politikk og det er historien om en formidabel verdiskaping gjennom 100 år.

Alt sammen begynte med nye og dristige tanker og planer, om innføringen av en ny og annerledes kultur, Men det var de tusener av unge menn og kvinner som trosset trassige fjellvegger, ville elver og fosser og det vestlandske været. Det var de som la igjen både blod og svette og noen ganger helsa og selve livet inne i fjellene. Derfor er det disse storparten av denne boka handler om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 år etter starten har Tyssefaldene en helt annen posisjon og betydning. Selskapets energimengder er eller vil bli overlevert til Staten. Industrien har ikke den samme betydning som samfunnsbygger som den hadde. Tiden synes å være inne for en ny måte å tenke på selv om turbiner og generatorer vil fortsette å produsere energi. Historien viser at det er de som tør å tenke nytt og annerledes og som ofte står alene mot det bestående - som er vinnerne. Sam Eyde og hans fremsynte ingeniører var slik laget, Ragnvald Blakstad, selskapets andre generaldirektør var det kanskje i enda større grad. Amund Stana var også en av de som trosset «trollet» og utførte en bragd der inne i fjellene. Stiin Hysing var også en av disse menneskene.

Historien om Aktieselskabet Tyssefaldene er et eventyr fra virkeligheten og lokalsamfunnet lever fortsatt midt inne i det.

 

Vidar Våde og Jan Gravdal

 

 

© 2006 Tyssefaldene